Välkommen till S:t Olav Waterway

Skrivet 2019-05-20

 

Den 24 maj blir det stor invigning av pilgrimsleden S:t Olav Waterway eller S:t Olav sjöled för den heter på svenska. Invigningen sker i Åbo där både vandring på torra land och båtfärder på havet ingår.

Följ med den åländska galeasen Albanus www.albanus.ax  i S:t Olavs kölvatten utmed den vackra Roslags- och Jungfrukusten.

Turer med övernattning finns att boka på www.scandinavianxperience.se


Men för den som har egen båt går det lika bra att delta i invigningen av världens första pilgrimsled på vatten genom att följa i galeasens kölvatten längs kuststräckan där alla är välkomna, vare sig du seglar eller åker motorbåt.

Olika aktiviteter kommer att anordnas i respektive hamn som angörs, och hamnplatserna kommer att vara gratis för alla ekaderdeltagande båtar.

Mer information som tidtabell med datum, sträckor och distanser för de olika delarna av eskadern finns att söka på www.stolavwaterway.com och www.scandinavianxperience.se

Vem var då denne S:t Olav, eller Olav den helige som han också kom att kallas?

Olav Haraldsson föddes i Norge 995 och redan som ung gjorde han sig ett namn som framgångsrik viking under sina plundringståg, bland annat i Mälaren och i Östersjön.

Olav  Haraldsson var också involverad i striderna om den Engelska tronen då han lyckades förstöra självaste London Bridge innan han återvände till Norge, tog kungamakten och började kristna landet. Den 29 juli 1030 under slaget vid Stiklestad gick det dock åt fanders för Olav då han fick sitt banesår.

Mer om denna färgstarke man finns att läsa bl.a. på Wikipedia där det mesta av ovanstående stycke är hämtat.

redaktörn