Båtlivet har anor

Skrivet 2013-05-15

 

Att våra förfäder vikingar var ena hejare på att bygga båtar och att våga sig ut på vådliga äventyr för både handel och härnadståg det känner de flesta till.

Men att redan neandertalarna ägnade sig åt båtliv.. Det hade jag ingen aning om! 


Men den amerikanske professorn Alan Simmons säger i en studie som publicerats i tidskriften Science att man måste dra den slutsatsen, eftersom man gjort fynd av olika slags redskap på Kreta som enligt Simmons användes av just neandertalarna..

Det var som... För att kunna ta sig ända till Kreta sjövägen måste dom ha varit ganska intelligenta, annars skulle dom inte ha klarat att bygga funktionsdugliga båtar och segla så långa sträckor. För oavsett var dom seglade ut från och om färderna gick från ö till ö så måste dom ändå ha tillryggalagt sträckor som från Gävle och uppemot Storljungfrun över öppet hav.

Och med tanke på att Neandertalarna dog ut för 30.000 år sedan kan jag inte bli annat än imponerad. På deras tid och ännu längre tillbaka fanns det ju varken Erlandssons Brygga eller Hjertmans man kunde slinka in på för att köpa en kompass eller plotter.  

redaktörn