Nu är det höst

Skrivet 2014-09-26

 

 

 

Även om det mesta av löven fortfarande lyckas hålla sig kvar på trädens grenar och trots att många av oss fortfarande har båten i sjön, så är det bara att inse fakta medan temperaturerna sjunker.


På tal om temperaturer så var det varken tysken Fahrenheit eller irländaren lord Kelvin som uppfann termometern. Och inte var det vår egen Anders Celcius heller, han som kom på att gradera termometern från 0 till 100 fast bakvänt. Han satte ju fryspunkten vid 100 och nollan där vattnet kokar.

 

 

Galileo Galilei brukar pekas ut ibland, men hans apparat såg inte alls ut som de termometrar vi är vana vid idag och han missade till och med tanken att mäta i grader.

Det gjorde däremot inte landsmannen Santorio, han som på allvar började fundera över det här med ämnesomsättningens mekanik och som 1626 kom på att mäta kroppstemperaturen i armhålan. Santorio var sannerligen ingen dumskalle.

Precis som med marinmotorer, segel och skrovutveckling så var termometerns tillkomst inte frukten av en enda persons geni, utan en lång och mödosam process med massor av misslyckade försök och med många inblandade.

 

Den första ordentliga, hermetiskt tillslutna och graderade termometern, som de vi är vana vid idag. Det vill säga innan digitaliseringen lärde oss att säga 2,8 grader i stället för 3, den termometern lär ha konstruerats av storhertig Ferdinand II av Toscana, han som förde krig mot självaste kyrkostaten på sin tid, men som enligt Nordisk familjebok ska ha varit en svag men välmenande regent.

Vad det omdömet grundar sig på har jag ingen aning om och det är ju för övrigt en helt annan historia. Men att hans termometer varken innehöll kvicksilver eller sprit utan rödvin är intressant.. Man tager vad man haver sa Kajsa Varg.  

redaktörn