Sputnik och GPS

Skrivet 2015-01-17

 

 

Den 4 oktober 1958 sände Sovjetunionen ut Sputnik, världens första satellit i omloppsbana runt jorden.

Den här prestationen gav ryssarna en svårslagen prestigevinst i rymdkapplöpningen med USA, samtidigt som det väckte ett enormt intresse världen över, inte bara bland storpolitiker och tekniknördar, utan även bland oss vanliga dödliga. 


 

Sputnik kunde ses med blotta ögat som en liten lysande prick mot natthimlen när den passerade medan en stor del av sveriges folk andäktigt stod med ansiktena höjda mot himlen. Men det vi såg var förmodligen inte satelliten utan det sista raketsteget som också hamnade i omloppsbana. 

 

 

Själva satelliten var inte mer än 58 cm i omkrets så den var nog svår att se på ett avstånd som varierade mellan 215 och 577 km från jorden.

Men raketsteget var betydligt större så det var nog från det som solljuset reflekterades ned till oss.

 

 

I USA fanns de två fysiker William Guier och George Weiffenbach som var än mer intresserade och snart märkte dom på grund av Dopplereffekten, att satellitens radiosignaler varierade beroende på var i sin bana satelliten befann sig. Dopplereffekten är det fysiska fenomen som gör att frekvensen hos en ton varierar beroende på om källan närmar sig eller avlägsnar sig.

Det här var grabbar med huvudet på skaft så dom insåg snart att det skulle gå att beräkna Sputniks position genom att utnyttja den här variationen och efter ett tag kunde dom exakt förutsäga satellitens bana.

När deras chef Frank McLure hörde talas om det här fick han idén: Känner man till satellitens bana så borde man väl kunna vända på ekvationen och räkna ut mottagarens position, till exempel på ett fartyg.

Sen stod det inte på förren det så kallade Transit Navigational System som var föregångaren till GPS var igång. 1960 satte USA satelliten Transit-1 i omloppsbana och 1967 blev navigationssystemet tillgängligt för civila fartyg. Systemet var i drift till 1996 då GPS som idag finns för snart sagt alla ändamål och i alla utföranden tog över.

 

 

redaktörn