Fuktskador! Det beror på oss själva!

Skrivet 2009-12-03

Åtminstone till stor del.. Om vi inte vill se fuktskador i båten när det är dags för vårrusten.

 


 

Men då måste vi se till att luften får möjlighet att cirkulera fritt under presenningar och båtkapell hela vintern. Och att dörrar, lådor och luckor står öppna, det gäller inte minst luckor till motorrum och förvaringsutrymmen. Kåldolmsprincipen är nog tilltalande för ögat, men förödande för båtens inredning.

  

Det här kan tyckas naturligt för alla som har haft båt några år. Men ändå är det många som upptäcker kondens och mögelproblem i sina båtar varje vår. 

 

Ett båtskrov innehåller stora mängder vatten när man lyfter upp det på hösten, och allt detta måste få en möjlighet att dunsta bort. Visserligen finns det torrbollar och andra mer eller mindre effektiva metoder som kan binda fukten, men det är bara nödlösningar. Fukten finns ändå kvar inuti båten.. Det enda rätta är att se till så fukten har möjlighet att ventileras ut i atmosfären igen.. Tillbaka till kretsloppet. 

 

Det kan löna sig att göra en sista kontroll innan man sätter igång med julskinkan. Det ska i alla fall jag göra, det är så lätt att att man glömmer nånting som straffar sig i vår.

redaktörn